Het lectoraat maakt zich hard voor opleiden en werken in een grootstedelijke context. Dat doen we met onderzoek én in de bacheloropleidingen. Samen met collega’s van Educatie en Sociaal werk ontwikkelen we een minor, waar de expertise van onze onderzoekers en van de collega’s uit de opleiding samenvallen. Door zo samen onderwijs te ontwikkelen, leren we van elkaar en met elkaar over het werken met kinderen en jongeren in de grote stad.
De minor wordt op dit moment ontwikkeld. We kunnen je input goed gebruiken! Wil je meedenken?
Door: Maron de Boer, Marah Haan, Elise Peters, Juul Tielens
- Zie jij welke vaardigheden nieuwe professionals nodig hebben om ontwikkelkansen van kinderen en jongeren in de grote stad te verbeteren? Laat het ons weten!
- Ken jij inspirerende plekken die we moeten bezoeken? Wij zijn benieuwd!
- Ben jij of ken jij een professional (leraar, speeltuinbeheerder, sociaal werker, stadsarchitect, pedagogisch medewerker, beleidsmedewerker, straatwerker, wijkcoach…) waar bij af mogen kijken? We komen graag in contact!
- Heb je goede literatuur die kan inspireren? Stuur het op!
Mail je idee (hoe klein of groot ook) naar Elise Peters, dan belt of mailt zij je terug. Samen maken we de stad mooier! We horen graag!
De opzet voor de minor
Hoe is het om op te groeien in een grootstedelijke context?
In de minor haal je kennis uit een breed scala aan bronnen, zoals interviews met kinderen en jongeren, werkcolleges door professionals, bezoeken aan inspirerende praktijken, stadswandelingen, wetenschappelijke inzichten, het beleven van kunst, theater, poëzie, muziek, het lezen van vakliteratuur, etc. Je leert hoe je de stad omtovert tot een plek vol avonturen, ontdekt innovatieve manieren om kinderen te helpen opgroeien in de grote stad, ontmoet kinderen en jongeren die jou laten zien wat de kracht van de stad is en ontmoet gepassioneerde professionals die zich inzetten voor kindvriendelijke steden. Zo zie je wat er speelt in de grote stad en word je vanzelf enthousiast om ook een bijdrage te gaan leveren.
Welke bijdrage kun jij leveren?
Vervolgens ga jij je eigen rol pakken in het werken aan rijke ontwikkelkansen voor kinderen en jongeren. Dit doe je door zelf een project op te pakken. Maak jij je hard voor betere speelplekken, warme vriendschappen tussen kinderen en jongeren, meer sociale verbinding in de wijk, minder criminaliteit, omgaan met armoede, het vieren van diversiteit? Wat jouw focus ook wordt, je werkt aan de ontwikkelkansen in de omgeving van kinderen of jongeren (online of offline) en bevordert hun eigen kracht om hun ontwikkelkansen te zien, te maken en te pakken.