In Almere bevinden zich maar liefst 20.000 (!) kinderen en jongeren in kwetsbare situaties. Hierdoor worden ontwikkelkansen niet, nauwelijks of te weinig benut. Want waarom zou je je bekommeren om (de) schoolprestaties (van je kind) als er überhaupt geen ontbijt op tafel staat…. of om een vervolgopleiding als je alleenstaande vader of moeder al veel zorgen aan het hoofd heeft.
Het lectoraat Urban Care & Education richt zich binnen de onderzoekslijn Kansengelijkheid op het vergroten van ontwikkelkansen door de inzet van onderwijs, opvang en ondersteuning. We richten ons daarbij op kinderen en jongeren – tussen 0 en 27 jaar – in Almere. En we gaan uit van het principe dat ongelijke behandeling (investering) leidt tot gelijke kansen.
Als team doen we momenteel onderzoek naar wat was, wat is en wat komt. We doen toekomstonderzoek, samen met kansrijke en kansarme kinderen, jongeren en docenten. Hierbij wordt vooruitgekeken naar kansengelijkheid in 2050. Daarnaast vindt een historische analyse van kansengelijkheid plaatst; hoe is het Almeers onderwijssysteem over de afgelopen 50 jaar verworden tot wat zij nu is. En er wordt een contextmap gemaakt van de situatie anno nu. Ook wordt er een Almeerse datamonitor ontwikkelt. Met zowel het brede onderzoek als ook de monitor kunnen wij ontwikkelingen signaleren in het Almeerse onderwijs, waardoor beter beleid kan worden gevormd dat bijdraagt aan meer kansengelijkheid in de toekomst. Voor al deze deelonderzoeken werken we samen met gemeente, schoolbesturen, andere partners én de doelgroep(en). Tot slot trachten we zo veel mogelijk aansluiting te vinden bij lopende initiatieven om zo gezamenlijk meer impact te maken. En Almere nog mooier te maken!
In het magazine worden de volgende onderwerpen van de onderzoekslijn Kansengelijkheid beschreven:
- Kansengelijkheid in de toekomst (column Jacintha Scheerder)
- Functies van een ‘datamonitor’ (Chiel van der Veen en Irene Eegdeman)
- Wetenschap en tech als startpunt – inclusiviteit en kansengelijkheid in het onderwijs (Martina Heinemann)
- Als ik later groot ben (Jacintha Scheerder interviewt Annemette Hellinga, beleidsadviseur Armoede)
- Neem de doelgroep mee! (Juul Tielens)